Wina białe

Brzask

  • Złoty medal na TuchoViniContest 2018
  • Kupaż z odmian Seyval Blanc oraz Johanniter.
  • Białe wino o słomkowej barwie.
  • Wino wytrawne ze świeżą kwasowością o lekkim poziomie alkoholu z  aromatami świeżych gruszek, melonów oraz owoców cytrusowych.
  • Charakteryzuje się bardzo odświeżającym finiszem.
  • Idealne do sałatek, serów, a także pikantnych potraw.
  • Temperatura podawania 8-12°C.
  • Cena: 45,-

 

Perła Kokocza 

Perła Kokocza

  • Złoty medal na TuchoViniContest 2018
  • Kupaż z odmian Seyval Blanc, Aurora oraz Kristaly.
  • Aromatyczne białe wino o złoto-słomkowej barwie.
  • Wino półwytrawne z wyczuwalną słodyczą o średniowysokim poziomie alkoholu i świeżej kwasowości.
  • Wyczuwalne aromaty owocowe, gruszki oraz owoców cytrusowych a także kwiatowa subtelność na finiszu.
  • Idealne do wątróbek, pasztetów, serów  a także do ryb oraz deserów.
  • Temperatura podawania 8-12°C.
  • Cena 45,-

 

Julita

  • Kupaż odmian Bianca, Johanniter oraz Seyval Blanc, z lekką nutą Muscata.
  • Aromatyczne białe wino o żółto-słomkowej barwie.
  • Wino półsłodkie o umiarkowanym poziomie alkoholu ze świeżą kwasowością.
  • Z wyczuwalnymi aromatami miodowymi,  świeżych gruszek, brzoskwini i kwiatową muszkatową delikatnością.
  • Idealne do serów, sałatek, deserów a także po deserze.
  • Temperatura podawania 10-12°C.
  • Cena 40,-

 

Danutie

  • Wino autorskie.
  • Kupaż z wszystkich białych odmian w winnicy. W przeszłości była to popularna praktyka, jednak później odeszła trochę w niepamięć. Obecnie  te wina przeżywają renesans zwłaszcza w Austrii gdzie powstała nawet nowa Apelacja Wiener Gemischter Satz DAC.
  • Słodkie białe wino.
  • Z bardzo mocnym aromatem miodu, kwiatów oraz jałowca.
  • Idealne do ciast i deserów, szczególnie z dodatkiem kremów oraz tłustych miękkich serów.
  • Temperatura podawania 10-14°C.
  • Cena 45,-

„… to wino jest po prostu świetne! Marmolada morelowa, egzotyczne owoce, gruszka, suszone jabłka, jaśmin, piwonie, miód, mleczna czekolada, kruche ciasto, a w finiszu kropelka rasowej barack pálinki – świetna równowaga kwasowości i słodyczy, lekko i zwiewnie pomimo sporej dawki cukru – klasa!” Wojciech Bosak 2015 ( o Danutie 2013)

 

 Występujący w winie osad jest zjawiskiem naturalnym, świadczy o obecności  minerałów, głównie wapnia i potasu.