Wina białe

Brzask

  • Kupaż z odmian Seyval Blanc oraz Johanniter.Białe wino o żółto słomkowej barwie.
  • Wino wytrawne ze świeżą kwasowością o lekkim poziomie alkoholu z  aromatami świeżych gruszek, melonów oraz owoców cytrusowych.
  • Charakteryzuje się bardzo odświeżającym finiszem.
  • Idealne do sałatek, serów, a także pikantnych potraw.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

 

Bianite

  • Kupaż z odmian Bianca oraz Johanniter. Delikatne białe wino o słomkowej barwie.
  • Wino wytrawne o średnio-wysokim poziomie alkoholu z wyczuwalnymi aromatami kwiatowymi oraz gruszki i brzoskwini.
  • Idealne do białych mięs, serów oraz owoców morza.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

 

Perła Kokocza 

Perła Kokocza

  • Kupaż z odmian Seyval Blanc, Aurora oraz Kristaly.Aromatyczne białe wino o złoto-słomkowej barwie.
  • Wino półwytrawne z wyczuwalną słodyczą o średniowysokim poziomie alkoholu i świeżej kwasowości.
  • Wyczuwalne aromaty owocowe, gruszki, moreli oraz owoców cytrusowych a także kwiatowa subtelność na finiszu.
  • Idealne do wątróbek, pasztetów, serów  a także do ryb oraz deserów.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

 

Bianca

  • Wino z odmiany Bianca.
  • Delikatne białe wino o słomkowej barwie.
  • Wino półsłodkie o umiarkowanym poziomie alkoholu z żywą kwasowością.
  • Z wyczuwalnymi aromatami kwiatowymi oraz owoców tropikalnych.
  • Idealne do deserów a także po deserze.
  • Temperatura podawania 10-12°C.

 

Julita

  • Kupaż odmian Bianca, Johanniter oraz Seyval Blanc, z lekką nutą Muscat Ottonel.
  • Aromatyczne białe wino o żółto-słomkowej barwie.
  • Wino półsłodkie o umiarkowanym poziomie alkoholu ze świeżą kwasowością.
  • Z wyczuwalnymi aromatami świeżych gruszek, brzoskwini i kwiatową muszkatową delikatnością.
  • Idealne do serów, sałatek, deserów a także po deserze.
  • Temperatura podawania 10-12°C.

 

Danutie

  • Wino autorskie.
  • Kupaż z wszystkich białych odmian w winnicy. W przeszłości była to popularna praktyka, jednak później odeszła trochę w niepamięć. Obecnie  te wina przeżywają renesans zwłaszcza w Austrii gdzie powstała nawet nowa Apelacja Wiener Gemischter Satz DAC.
  • Słodkie białe wino.
  • Z bardzo mocnym aromatem miodu, kwiatów oraz jałowca.
  • Idealne do ciast i deserów, szczególnie z dodatkiem kremów oraz tłustych miękkich serów.
  • Temperatura podawania 10-14°C.

„… to wino jest po prostu świetne! Marmolada morelowa, egzotyczne owoce, gruszka, suszone jabłka, jaśmin, piwonie, miód, mleczna czekolada, kruche ciasto, a w finiszu kropelka rasowej barack pálinki – świetna równowaga kwasowości i słodyczy, lekko i zwiewnie pomimo sporej dawki cukru – klasa!” Wojciech Bosak 2015 ( o Danutie 2013)